8 Mart 2015 Pazar

JOE ABERCROMBIE – ŞİDDETİN TOHUMU (KADİM KANUNLAR 1.KİTAP)




             JOE ABERCROMBIE – ŞİDDETİN TOHUMU
                      (KADİM KANUNLAR 1.KİTAP)

                         Blade It Self- The First Law # 1



Kuzey'in dondurucu soğuğundaki cephelerde sadece kanlı KANUNLARIN sözü geçiyor...
Meşhur barbar Logen Dokuzparmak, şansının sonuna geldi. Büyük bir düşmanlığın kıskacında, artık ölü bir barbar olmak üzere. Ardında kötü şarkılar ve ölü arkadaşlar dışında hiçbir şey bırakmadan...
Bencilliğin kusursuz örneği Jezal dan Luthar'ın aklında, eskrim müsabakasında bir zafer kazanmaktan daha tehlikeli bir şey yok. Ama savaş içten içe kaynıyor.
Sakat işkenceci Engizitör Glokta için, Jezal'ın, evine bir tabutta dönmesinden daha sevindirici bir şey olamaz. Gerçi o herkesten nefret ediyor.
İttifak'ın kalbinden sökülüp alınmış bir ihanet itirafı, dostluğa hiç açık kapı bırakmıyor. Son ölülerin ardından sürdüğü izler, Glokta'yı doğruca hükümetin kokuşmuş kalbine götürüyor. Tabii o izleri sürebilecek kadar yaşayabilirse...

"Hayranlık uyandıracak kadar sert, akıcı ve sahici bir okuma şöleni."
SFX
"Şaşırtıcı derecede kusursuz bir ilk roman."
Emerald City
"Müthiş karakterler, etkileyici diyaloglar ve entrikalarla dolu bir aksiyon. Tam anlamıyla heyecan fırtınası estiren açılışından itibaren canlı ve hareketli bir yolculuğa çıktığınızı göreceksiniz."
Starburst



Sibel:
Bu kitabı,D&R da bakınırken diğer kitapların arasına sıkışmış bir halde buldum.Özeti ilgimi çekse de dilim bu aralar kitaplar konusunda yaşadığım hayal kırıklıklarından dolayı fena yandığından almadan önce araştırmak için geri bıraktım.Goodreads’te ki yüksek puan ve rate değerlerini (gerçi bu ara GR’ye de pek güven olmuyor ama genelde epik fantastiklerde yanılma oranı daha az) gördükten sonra ise hemen sipariş verip, aldım. Ancak satın alırken dikkat etmediğim,kitap elime geldiğinde fark ettiğim şey kitabın Artemis’ten çıkması oldu =(  O yüzden bu 3 kitaplık serinin akıbeti belli olmadan kitaba başlamak istemedim.Malum Artemis’in kitap yayın politikası ve sorulara cevap vermeme özelliklerini hepimiz öğrendik artık.Ne zaman ki Artemis serinin 2.kitabı Astıktan Sonrayı çıkarttı o zaman içim bir nebze rahatlayıp,3 kitaplık bir serinin 2 kitabını çıkarttıklarına göre 3.yü de elbet yayınlarlar diyerek kitabı okumaya başladım.Gerçi iki kitap arasında 1,5 sene beklemeleri 3.kitabında muhtemelen en az  1 sene sonra yayınlayacaklarının göstergesi olabilirdi ama belki beni utandırıp o kadar bekletmezler…

Neyse kitaba gelirsek ; (Gerçi bloğumuzda eski kitapları yorumlamama kararı almıştık Gül ile ancak devam kitabı yeni olduğu ve onu yorumlayabilmek için öncelikle bu kitaba da el atmak gerektiğini düşündüm)
Şiddetin Tohumu seriye giriş kitabı.Tüm epik fantastik kitaplarda olduğu gibi öncelikle yeni baştan yaratılan bir dünyayı,kavramları vs anlayabilmek için ilk sayfalarda baya bir zorlanıyorsunuz.Ancak bunlar yerine oturduktan sonra kitap su gibi akmaya başlıyor.Yine birçok epik fantastik hikayede olduğu gibi bunda da farklı baş karakterleri birbirlerinden bağımsız olarak tanıyorsunuz.Ve tabiki hikayenin ilerleyen kısımlarında bu karakterler bir şekilde birbirleriyle buluşuyorlar.



Bundan sonrasında ufak tefek spoilerlar olabilir,dikkat…

 Bu kitaptaki olaylar 4 farklı grupla şekilleniyor.
Kitapta ilk olarak Dokuzparmak olarak karşımıza çıkan Logen çok güçlü,kuzeyli bir savaşçı.Logen Dokuzparmak ve çetesi,zorlu ve çetin yaşam şartlarına sahip kuzey bölgesinde  hiç yenilmemeleri ve düşmanlarına ismleriyle korku salan şan ve şöhrete sahipler.Logen kitabın başında düşmanlarıyla yaptığı bir çatışmadan sonra çetesinden ayrı düşüyor ve onların öldüğüne inanarak yola koyuluyor. Logen Dokuzparmak olarak biliniyor (parmaklarından birisi yok,o yüzden ismi bu) ama aslında Dokuzcanlı da diyebiliriz belki.Çünkü bir şekilde her seferinde ölmemeyi başarıyor =) Logen aynı zamanda ruhlar ile konuşabiliyor ve bu ruhlar onu Beyaz olarak bilinen,kitapta Mecus olarak adlandırılan bir büyücüye yönlendiriyor.Beyaz çok güçlü bir büyücünün ilk çırağı,o da çok güçlü ve bilgili.Daha sonra bu gruba Beyaz’ın çırağı Quai ,eski bir köle,nefret dolu usta bir savaşçı olan Ferro isimli bir kadın ve sinir bozucu bir karakter olan Navigatör Kardeş Uzunayak katılıyor.

Bir diğer karakter ise Glokta.Zamanında mükemmel bir kılıç ustası,başarılı bir albay ve kadınların kalbine taht kurmuş biri olan Glokta Güneylilerle yapılan bir savaşta esir düşüp,korkunç işkencelere maruz kaldıktan sonra kurtulmuş ancak geriye dayanılmaz acılar çektiği sakatlıklarla geri dönmüş.Ve geri döndüğünde de olabileceği tek şey olmuş.Engizitör,yani kendisine bağlı pratisyenlerle birlikte suçluları yada suçlu oldukları düşünülen insanları yakalayıp onlara her tür işkence ile konuşturan biri.Benim kitapta en sevdiğim kişi Glokta oldu.Çektiği tüm acılara rağmen bunu otoritesinin ve karizmasının çizilmemesi için dışarıya yansıtmamaya çalışırken,içinden kendi kendine yaptığı konuşmaları (kitapta italik harflerle yazılan kısımlar) o kadar yerinde,espirili,samimi ve doğruydu ki Glokta’nın olduğu tüm bölümlerde kitabı ayrı bir keyifle okudum (adamım Glokta =) )

Diğer bir karakter ise Jezal dan Luthar.Son derece bencil,aklı bir karış havada,uçarı bir soylu.Tek amacı yapılacak olan çok önemli bir kılıç müsabakasını kazanmak ama ona da asil babasını onurlandırmak ve bu şekilde babasının gözündeki yerini kaybetmemek için katılıyor.Bu kadar güçlü karakterler içinde bunun ne işi var,hikayenin gidişatında ne tür bir rol oynayacak acaba diye düşünmeden edemedim. Jezal’ın çevresindeki adamlardan biri Binbaşı West,doğru düzgün adam gibi adam olarak bir yan karakter olarak karşımıza çıksa da ileride binbaşıyı daha önemli rollerde görecekmişiz gibi duruyor.
Ve son olarak Logen Dokuzparmağın çetesi var.Hepsi usta savaşçılar ve kuzeyde İsmi Olan Adamlar olarak tanınıyor ve saygı görüyorlar.Bu çeteyi oluşturanlar; Köpekadam,Üçağaç,Kara Dow,Tul Duru, Asıksurat ve Forley.

Kitap bu dört grubun kendi içlerinde yaşadıkları ve onları tanımamızla şekillenerek ikinci kitap için bizi merak içinde bırakarak sona eriyor.

Joe Abercrombie’yi ve Şiddetin Tohumunu sevdim ben.Yazar akıcı bir dille,kafamda çok fazla soru işareti bırakmadan,sıkmadan güzel bir dünya yaratmış.Bu tarz kitapları (epik fantastik) seviyorsanız bence okumalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder